Voedselintoleranties bij baby’s: De verborgen saboteurs van uw nachtrust.
Huilende babies door jeuk of reflux, ze zorgen voor een exponentiële groei van de wallen onder de ogen van de ouders.
Gelukkig wordt meer en meer verband gelegd met het al dan niet verdragen van bepaalde voedingsmiddelen.
Alleen, wat doe je daar dan mee en hoe ga je er mee om ?
Vaak worden op zeer vroege leeftijd reeds medicamenten zoals maagzuurremmers en dergelijke voorgeschreven, wat misschien tijdelijk soelaas brengt,maar op lange termijn natuurlijk geen wenselijke oplossing is.
Voedselintoleranties zijn een relatief “modern” verschijnsel en overduidelijk het gevolg van het bewerkt zijn van de voeding zoals ze wordt aangeboden vanuit de voedingsindustrie.
In een omgeving waar mensen zich nog voeden met de uit de natuur afkomstige volwaardige verse voeding komen intoleranties maar hoogst zelden voor.
Sinds de tweede wereldoorlog komt bij ons de voeding meer en meer uit een fabriek in plaats van uit je tuin of op de boerderij. Om deze voedingsproducten langdurig te kunnen bewaren moeten ze zodanig worden bewerkt dat ze door het nog “onbezoedelde” afweersysteem van een baby niet meer als “voedsel” herkend worden.
Vandaar dat er allerhande afweerreacties volgen op het gebruik van dergelijke producten: Het opzwellen van de amandelen, het zwellen van slijmvliezen, het overmatig produceren van slijmen, buikkrampen…
Maar in verdere stadia ook allergieën en ekzeem.
Intoleranties liggen mee aan de basis van heel wat chronische gezondheidsproblemen zowel bij baby’s als bij volwassenen. Het snel opsporen ervan en het elimineren van de producten waarvoor men intolerant is brengt snel een verbetering en meer comfort.
Eén van de pioniers op dit vlak was de duitse EAv arts Dr Begher, die de groeiende problematiek van de overgevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen reeds eind jaren zeventig aankaartte .
De EAV test is dan ook een uitgelezen en nauwkeurig manier om intoleranties in kaart te brengen. Bloedtesten zijn geschikt voor het opsporen van allergieën, maar intoleranties is een ander verhaal.
De EAV test kan op gelijk welke leeftijd en gebeurt door een niet invasieve , niet pijnlijke meting op bepaalde huidpunten.
Na het opsporen van de intoleranties wordt geadviseerd welke voedingsmiddelen te mijden en worden tegelijk gezonde volwaardige alternatieven aangereikt .