Een stappenplan voor het bestrijden van ontstoken tandvlees.
Gingivitis, beter gekend als tandvleesontsteking in de volksmond, kan nefaste gevolgen hebben voor de gezondheid. Dit is een stille bacteriële infectie die het tandvlees en uiteindelijk het bot rond de tanden kan gaan aantasten. Initieel kan dit onopgemerkt aanwezig zijn en pas later voelbaar worden. Wanneer de symptomen voelbaar worden is de situatie eigenlijk al redelijk ernstig aangezien deze bacteriën ook in de bloedbaan kunnen terechtkomen. Op lange termijn kan dit leiden tot hart- en vaatziekten, verhoogd risico voor diabetes type 2 en zwangerschapscomplicaties.
Wat veroorzaakt gingivitis?
Verschillende zaken kunnen aan de oorzaak liggen zoals klemmen en knarsen, mondademen, verkeerde voeding, vitaminetekort,…
Hoe los je dit op?
Uiteraard is voorkomen beter dan genezen! Heb je door omstandigheden toch last van ontstoken tandvlees, wacht dan vooral niet te lang om er iets aan te doen en zorg dat je alle nodige stappen onderneemt. Voor velen stopt het behandelplan na het bestrijden van de acute infectie en een parodontale reiniging. Helaas zijn hiermee de fundamentele oorzaken van het probleem niet aangepakt en is de kans groter dat het tandvlees opnieuw ontsteekt.
6 belangrijke stappen die kunnen helpen om gingivitis tegen te gaan:
- Doe het nodige om de acute infectie te stoppen.
- Ga bij de tandarts langs voor een parodontale reiniging.
- Tandbederf laten behandelen, gebroken of aangetaste vullingen laten herstellen, toxische vullingen zoals amalgaam laten verwijderen en vervangen en kapotte tanden verwijderen (uiteraard enkel indien dit allemaal van toepassing is).
- Efficiënte poetsinstructies toepassen, interdentaal reinigen met flos of borsteltjes en de tong reinigen.
- Het darmstelsel herstellen met bijvoorbeeld aangepaste probiotica.
- Start een tijdelijk dieet (30, 45, 60, 90 dagen) met meer voedzame ingrediënten die ontstekingsremmend werken en vermijd zaken zoals fastfood, verwerkte voeding, suikers,…
Elk persoon is anders dus een op maat gemaakt behandelplan is cruciaal!
Vraag raad aan jouw functioneel tandarts voor het te laat is.
De inhoud van deze tekst werd gebaseerd op de expertise van parodontoloog Dr. Al Danenberg.